Грижете се за вашият часовник правилно и може да удължите живота му много години. Има редица правила, спазвайки ги ще гарантирате дълголетието на вашите часовници.

 

Използвайте часовника според неговия водоустойчив рейтинг. Всеки часовник има рейтинг за водоустойчивост. Рейтингът за водоустойчивост е споменат в описанието на часовника или е изписан директно върху него. Съобразявайте се с този рейтинг, в противен случай ще се наложи да добавите още един часовник към купчината употребявани, но неработещи.

 

Не излагайте часовника си на бързи температурни промени. Най-добре е да не носите часовника си в сауна или
студена вода. В противен слувай бързите температурни промени неотрализират водоустойчивостта на часовника
и го превръщат в неводоустойчив.

Ако въздухът зад стъклото се охлади бързо, ще се получи конденз и от вътрешната страна на часовниковото стъкло ще се образуват капчици вода. В повечето случаи тези капчици се изпаряват, но могат да навредят на часовниковия механизъм. Затова, ако това се случи, отворете часовника и го оставете да изсъхне възможно най-скоро.
Ако ви се е наложило да отворите вашия часовник, неговата водоустойчивост вече не може да бъде гарантирана, докато не бъде изпробван под налягане. Ако често ви се налага да потапяте часовника ви във вода най-добре  го изпратете обратно до производителя, тъй като локалните продавачи нямат нужната техника да изпробват водоустойчивостта.

Не удряйте часовника си. Прекалено големи сътресения могат да увредят вътрешното функциониране на часовника или да надраскат стъклото. Като цяло не е препоръчително да се носи часовник по време на спорт, освен ако часовника не е спортен. Това е особено важно ако имате механичен или автоматичен часовник.

Почиствайте часовника си. Ако вашия часовник е водоустойчив, поне до 50 метра (5 ATM), можете да го почистите с хладка вода и много малко количество сапун. Можете да изпозвате четка за зъби ли подобрен предмет. Уверете се, че няма останал сапун и подсушете часовника добре. Ако часовника ви е устойчив само на намокряне или има рейтинг за водоустойчивост под 5 ATM, тогава най-доброто средство за почистване е меката кърпа или сухата четка за зъби.

 

Проверявайте каишкатите и верижките редовно. Уверете се, че те не са се разхлабили или са се износили прекалено. Ако е необходимо да стесните часовника си, тази задача може да предоставите на местния часовникар. Задръжте излишните части, те могат да ви потрябват при повреда или в случай, че пожелаете да разхлабите часовника си.

 

Сменяйте батерията, когато е нужно. Ако часовникът ви не работи или изостава, тогава непременно ще трябва да смените батерията. Дори ако нямате намерение да носите часовника известно време е добре да смените батерията му, тъй като ако нефункционирайки дълго време механизмът вътре може да се развали. Препоръчително е батерията да се смени от часовникар, тъй като има редица малки части, които лесно могат да бъдат изгубени. Не забравяйте, че веднъж отворен часовника, при смяна на батерия например, неговата водоустойчивост не може да бъде гарантирана, освен ако не се тества отново.

 

Обслужвайте часовника си. Ако имате автоматичен, часовник за гмуркане или особено скъп часовник е препоръчително да до обслужвате всеки 2-3 години. В противен случай разходите за поправка на часовника ви, могат да се окажат повече от колкото тези за закупуването на нов.