как-да-поддържаме-обувкитеПървоначално обувките са били предназначени, за да предпазят човешкия крак от множеството неблагоприятни фактори, като насечен терен, дълбоки снегове и пясъци, през които дедите ни са се придвижвали, за да си търсят храна или да се преселят от едно място на друго.

По-късно вече обувките не само начин да запазим краката си, а също и така израз на общественото ни положение, израз на това, което харесваме, начин да подчертаем даден тоалет или част от тялото си.

Разбира се, за да може дълго време да се радваме на придобивката си и тя да ни служи, ще трябва да положим грижи.

Главният фактор, от който зависи как точно да се грижим за обувките си, е материала на обувките. Следващите няколко стъпки ще ви дадат ориентировъчни съвети по какъв начин да се грижите за обувките си, според материала, от който да изработени.

Първият и най-често срещан материал, от който се изработват един чифт обувки е кожата. Естествена или изкуствена, тя присъства във всяка обувка. Неправилното й съхрание и грижа за обувките, може да предизвика изсъхване, напукване и лющене на кожата.

Ето защо на определен период от време кожените обувки трябва да се овлажняват, за чиято цел служат разнообразието от полиращи продукти, които може да намерите на пазара – гелове, бои, течни и сухи пасти и др. Освен за защита полиращите продукти са много подходящи, ако искате обувките ви да изглеждат чисти и представителни. Може да намерите полиращи продукти във всеки магазин за обувки.

Вторите най-често срещани материали за изработка на обувки, са велура и набука. На външен вид и двата материала са мнго подобни на естествената кожа, но за разлика от нея са прекалено деликатни и лесно се повреждат от съприконовение с вода.

Ето защо, ако искате дълго време да носите любимите си велурени обувки или такива от набук, трябва много да внимавате къде ги оставяте, или пък да не ги намокрите и после да оставите мокрото петно върху тях. За да почистите такива обувки, когато се замърсят ще ви трябва само една мека четка, с която да премахнете мръсотията.

Понякога обаче тези обувки са толкова мръсни, че единствения начин да се подновят е или да си купите нови или пък да изстържете горния пласт от кожата, което междудругото може да се направи, но само от обущар.

И последният материал от който се правят обувки, особено в този топъл сезон, е текстила. Обувките от текстил не е трудно да се почистят. Обувки от такъв материал са спортните ви обувки, гуменки, чехли или ежедневни равни обувки, от тип пантофка.

Този вид обувки се почистват много лесно, защото може съвсем спокойно да си ги изперете било то на ръка или в пералната машина, без да се притеснявате, че може да повредите материите.

Има още доста начини, по които може да се почистят обувките, но това са трите най-често срещани материи, от които се произвеждат обувки и затова и ви предложихме най-разпространениете начини за почистване. Не забравяйте, че обувките имат също толкова голяма нужда от грижа от да кажем любимата ви рокля.