Дамски кварцови часовнициДамските часовници обикновено имат аналогов циферблат с въртяща се стрелки, но могат да са и с цифров дисплей, който показва времето с числа. Повечето аналогови часовници се подаряват за деня на майката.

Дамските кварцови часовници се захранват с батерия, но някои ръчни модели използват електричество, получавано от мини електрически генератор, който се зарежда от движението на китката на ползвателя, което кара ротора да се врти бързо.

Дамските часовници също така могат да използват енергията на светлината. Тази светлина се трансформира в електрическа енергия от слънчева клетка, която е поставен под часовника, събира се и се съхранява в кондензатор.

Кварцовата технология в ръчните модни часовници предлага няколко предимства. На първо място, часовникът е много по-точна от механичния. Това е така, защото осцилатора на дамският кварцов часовник е много по-стабилен от този на механичните часовници. Доброкачественият дамски кварцов часовник обикновено туби точността си с не повече от една минута или две в рамките на една година.

Друго предимство е, че за разлика от механичният часовник, кварцовият не се нуждае от навиване. Третата полза за кварца е, че кварцовите часовници са по-тънки от механичните. Това дава възможност на компаниите да произвеждат елегантни, рационални и красиви дамски кварцови часовници. На четвърто място, часовникът не се нуждае от толкова много поддръжка като механичният. Последният изисква редовно почистване и обезмасляване, което е времеемък и скъпо струващ процес. Кварцовият часовник изисква само един евтина смяна на батерията.

На следващо място, електронните схеми в дамският кварцов часовник му позволяват да извършва невероятни подвизи, които не са възможни с помощта на механичният часовник. Някои мултифункционални ръчни модели моат да съхраняват информация, като телефонни номера или хронометър. Кварцът е идеален материал за осцилатор. Това е така, защото той губи много малко енергия, когато вибрира. Това прави изключително стабилни вибрациите. Така дамският часовник се смята за идеален подарък за деня на майката.