Dama s myjki chasovnikНяколко добре известни марки, произвеждащи дизайнерски мъжки часовници са започнали да навлизат на пазар, ориентиран към жените, чрез добавяне на повече елементи, присъщи за дамските часовници, като по-елегантен  дизайн и скъпоценни камъни например. Последният модел на Rolex Datejust  се предлага във версии със и без диаманти.Вероятно това, че са забелязани няколко небезизвестни актриси да носят такъв часовник е една доста успешна маркетингова стратегия.

Patek Philippe е друга компания за производство на елитни часовници,  която бързо се преориентира и предложи моделът Nautilus, който е с малко по-заоблени форми, така че да се хареса на жените.
Преди време се очакваше, че някои марки, ориентирани изцяло към женската аудитория ще загубят пазарен дял и позиции, но тези очаквания не се оправдаха, дори напротив. Часовниците от тези марки се оказаха най-продаваните.

 

Един добър пример в това отношение е марката дизайнерски часовници Panerei. Това е една италианска фирма, която е създадена през 1860 година и никога не се е занимавала с нищо друго, освен с четири или пет основни модела часовници. Panerei винаги е била известна с основния си дизайн и извънгабаритни размери. Никога не е имало някакъв екстравагантен, сложен дизайн или скъпи диаманти. Те винаги са произвеждали мъжки часовници, обаче сега жените са започнали да купуват тези часовници. В момента, те са по-широко разпространени в Америка и не са толкова скъпи.
Друга забележима тенденция през последните няколко години е спадът в популярността на по-обемистите часовници, които съдържат много бижута. Спадът в търсенето на този стил на часовници е промяната в цената на металите.

 

За пример, ако цената на неръждаема стомана върви нагоре, производителят  ще трябва да увеличи цената на часовниците. Наскоро цената на златото се е покачила толкова високо, че купувачи на злато дебнат на всеки ъгъл. Цената на часовниците, които съдържат този метал също се увеличи. Това е довело до там, потребителите да се насочват повече към спортните часовници, тъй като те са много по-евтини, но все още запазват стилен и модерен дизайн.