Механичен мъжки часовникПървите часовници не са се самонавивали автоматично.Те са нямали светещи дигитални цифри, нито пък са показвали дата. Тези механични часовници не са се нуждаели от батерии,
но се захранвали с енергия “някакси”. За да не спират механичните часовници трябва да се навиват – обикновенно един път на ден. Добре защо тогаа хората днес избират да носят механични часовници, във времената на пълната автоматизация, на дигиталните и кварцовите часовници. Всичко е до естетика и благородност към механизма на часовника.

Какво представлява механичния часовник?

 

За да бъде един часовник напълно механичен, той не е важно само да притежава средства за навиване, зъбни колела и други предавки, важно е тези части да се задвижват по механичен начин. Това е различното от кварцовия часовник който също има назъбени колела, но те се задвижват от енергията на кварц кристал. При механичните часовници енергията за завижване идва от навиване на главната пружина. Когато пружината е напълно навита, типичните механични часовници имат енергия за около 40 часа. Може при някои по-нисък клас механични часовници тези часове да са значително по-малко. Има и други по-скъпи часовници, които могат с едно навиване да издържат доста повече време. Автоматичните часовници работят на същия принцип както механичните, но те се навиват от носене на китката. Т.е те се самонавиват от движение на зъбно колело закрепено за навивателен механизъм.

Типичния дизайн на механичните часовници не се е изменил с годините. Днешните механични часовници изглеждат почти като тези от преди сто години. Изработката на мехаичните часовници е повече от сложна. Тези часовници имат повече от дузина видове винтове и около 40 и поовече колела, пружини, пложи, салда от бижута, и това без да включваме каишката и корпуса на часовника. Всички тези малки части ще спомогнат за направата на точното движение на механичния часовник. При по-финните мъжки механични часовници всяка една от частите може да се нарече истинско бижу.

Как всички компоненти работят заедно?

 

Ако ви се налага да отворите капака на механичен часовник и да надникнете в механизма му ще видите тиктакащото колело, което задвижваrabota-na-mehanichen-chasovnikстрелките. Това специално назъбено колело има стволово навиване и често се нарича корона на часовника. Първите механични часовници използват вибриращо колело с баланс и пружина като измерваща база. След това това колело се заменя с камертон, който действа като резонатор за преместване на стрелките със съответно разстояние.

Грижа за механичен часовник

 

Финно направените механични часовници могат да са безсмъртни, т.е те могат да работят в продължение на много години. Тези часовници дори могат да се превърнат в наследство, което се предава от поколение на поколение. За да запазите механичното функциониране на вашия часовник е важно да го носите на часовникар на всеки 3 до 5 години, за да бъде смазан и почистен от прах и отломки. Нужно е да запазите вашия механичен часовник напълно сух. Когато го вземете от часовникаря, проверете го за налични драскотини и пукнатини, причинени по време на отваряне на капака, в противен случай водата лесно може да проникне в механизма на вашия часовник и да го повреди.

Механичните часовници не се нуждаят никога от батерии. Нормално е за всеки механичен часовник да избързва или да изостава с 10-20 секунди на 24 часа, това е номално и за часовниците с батерии, които бележат отклонение от около 2-5 секунди на 24 часа. Механичните часовници се купуват заради техния изключителен външен вид, а и заради тяхната изработка. Повечето хора днес имат няколко типа часовници в своя гардероб за аксесоари, а добавянето на механичен часовник към вашата колекция я прави наистина класическа.