pyrviqt-rychen-chasovnikДнес всеки съвременен и интелигентен човек носи часовник на ръка. Той е признак на добър вкус, на класа, стил и положение. Наред с всичко, което можем да узнаем за различните часовници, мъжки и дамски такива, нека се върнем години назад, когато се е появил и техният предшественик.

Данни за първият часовник има още в древността, когато хората използвали подръчни материали, за да измерват времето. Наред с откриване на фактите около въртенето на планетата Земя около Слънцето, смяната на деня с нощ и редуване на сезоните се наложило все по-голямата необходимост хората да измислят механизъм за отброяване на часовете. Първият 24 часов часовник навлиза в употреба през 12 век.

Днес съществува така голямо многообразие от ръчни часовници, слънчеви часовници, водни, пясъчни и атомни часовници.

Всички те се отличават по десетки неща, но едно е общото помежду им и то е факта, че всеки един от тях отброява секунди, минути, часове.

Часовникът е се появява в древността, но и до днес остава най-уникалния и правдоподобен начин за измерване на времето. Той е едно от първите големи изобретения останали и до наши дни за човечеството, но с годините постоянно еволюира, за да достигнат до наши дни така красиви, скъпи, маркови часовници, с различни предназначения, форми, изработи, а наред с това поделящи се на дамски часовници и мъжки часовници.

Часовниците са създадени, за да задоволяват естествените потребности на човечеството да измерва времето под някакви интервали и така се появяват секундарните стрели, тези за измерване на минути и часовите стрелки. Механизмите на часовника днес са също така богато представени и в различни големини, както и тяхната функционалност. Съществуват марки и модели часовници, които се задвижват от гравитацията на Земята, други с помощта на пружиниращи механизми, електрически тик, акумулаторни батерии и т.н. Всеки един тип часовник има различно устройство, сред които най-известно е махалото.

В споменаване на основните неща около часовниците, тук е мястото да споменем и за хронометъра, който също е вид часовник, създаден за отчитане на период от време. Наречието му идва от гръцката митология и повелите за Хронос, богът на времето. Известно име в историята на всички часовници остава това на Джон Харисън, който се смята за първият, помогнал качеството и прецизната работа на днешните съвременни часовници и хронометри да е на това ниво.