Ако искате да си купите ръчен часовник, или вече имате, но не знаете нищо за него, това ръководство е подходяща за вас.

От сравняването на предимствата и недостатъците на различните видове механизми, до различните стилове мъжки ръчни часовници, ще покрием всичко, което трябва да знаете като информация за носенето и купуването на този класически аксесоар.

Надолу ще прочетете подробно ръководство за мъжките ръчни часовници.

В него сме събрали всичката важна информация на едно място, която е предадена по достъпен и лесен за разбиране начин.

Часовникови механизми

Когато започнете да се запознавате с ръчните часовници, едно от понятията, които ще изкачат често е “механизъм”.

Механизмите не са само това, което виждаме отвън, а именно движението на стрелките около основата, те са вътрешността на часовника.

Движението на стрелките на часовника е от основно значение, защото така той работи и отчита правилно времето.

Затова мислете за механизмът като за сърцето на един часовник.

Часовниковите механизми са три вида – механични, автоматични и кварцови.

Надолу ще обясним разликите между всеки вид, както и предимствата и недостатъците им.

Механични часовници

Механичният часовник прави движения благодарение на основната си пружина, която се навива на ръка. Когато се навие пружината, тя бавно и равномерно се развива, което кара механизмът да се движи и така стрелките отчитат времето около основата. Повечето пружини са с дължина от 9 до 13 инча. Колкото по-дълга е пружината, толкова по-дълго работи часовникът с едно навиване.

Не всички механични механизми са еднакви. Вниманието към детайла и изработката определят плавността и точността на механизма.

За много почитатели на ръчните часовници, механичните механизми са най-доброто, заради това, че са запазили традициите, работят точно и са чудо на инженерната мисъл. За тези ентусиасти, притежаването на механичен часовник не е просто, за да гледат колко е часа, това е начин да изразят своята благодарност към историята, изтънчеността и часовникарското майсторство.

Предимства на механичните часовници:

Не се нуждаят от батерии.

Механичните часовници се навиват на ръка, т.е. няма да ви се налага да търсите часовникар след време, за да ви смени батерията. Когато часовникът спре, просто го навивате и той тръгва отново.

Плавно движение на механизма.

За някои потребители плавното движение на механизма е много по-приятно от тик-такането на кварцовите часовници. Ако тишината е важна и за вас, тогава заложете на часовник с механичен механизъм.

Характер.

Инженерната мисъл и трудът, които се хвърлят за механичните часовници са изумителни. Вътре в часовника има миниатюрни зъбни колелета и пружини, които работят в синхрон, за да отчитат точно времето. Разбира се, обикновено никой не ги вижда как работят, но те са там и са част от чара на тези часовници. Часовникар е прекарал дълги часове докато усъвършенства напълно механизма, който остава скрит от очите ни. Ако оценявате стойността на подобни неща, тогава обмислете добавянето на механичен часовник към колекцията си.

Осезателен.

За някои хора, едно от предимствата на механичните часовници е това, че собственикът трябва да ги навива ръчно, за да работят. Има нещо красиво в този ритуал на навиването на часовника в края на деня. Той ви свързва повече с вашия часовник и самото време. Освен това самата редовна “грижа” за часовника е много приятна. По този начин вие поддържате тази вещ “жива”.

Недостатъци на механичните часовници:

Изискват редовно навиване.

Докато повечето пружини на механичните часовници могат да изкарат около два дни без навиване, препоръчително е да навивате часовника поне веднъж дневно. Както споменахме по-горе, някои хора обожават да го правят, но за други това може да е досадно.

Чувствителни са на околната среда.

Понеже механичният часовник работи благодарение на куп сложни пружини и зъбни колелета, движенията му могат да бъдат повлияни от околната среда. Влага, прах, удари и магнити могат да бъдат пагубни. За щастие, повечето модерни часовници са изработени, че да издържат на подобни влияния, но все пак трябва да се внимава. Ако сте в среда, в която имате често контакт с влага, прах, магнити или по-силни удари (например удряте с чук, цепите дърва и т.н.), изберете кварцов часовник за ежедневно носене и запазете механичния за по-специални случаи.

Не са толкова точни.

Докато добре направените механични часовници могат да поддържат около 99,999% точност (което е +/- една секунда на ден), с годините тази точност започва да изчезва. Ще трябва да носите часовника си на часовникар на всеки 5-10 години за поддръжка, за да бъде винаги точен. Освен това, не всички механични часовници са направени еднакво – едни са по-точни от други. Освен това, както споменахме по-горе, фактори от околната среда също могат да повлияят на точността на механичните часовници. Ако точното време е ваш приоритет, може би ще е по-добре да се насочите към кварцов часовник.

Скъпи са.

Всичкото това майсторство и прецизно инженерство, които биват влагани в механичните часовници си идват на съответната цена. И докато има доста добри механични часовници в диапазона до 500 долара, повечето са по-скъпи, понякога много по-скъпи.

Автоматични часовници

Автоматичните часовници са подобни на механичните – задвижват се от основна пружина и използват зъбни колелета, за да се движат стрелките.

Тук разликата е, че автоматичните не се нуждаят от ръчно навиване, за да работят. Вместо това движенията на ръката през деня навиват пружината, т.е. часовникът се навива автоматично докато го носите. От тук идва и името му – автоматичен часовник. Също са известни и като самонавиващи се часовници.

Как се самонавива автоматичният часовник?

Във вътрешността на часовника има малка тежест, наречена “ротор”, която се движи с движенията на ръката. Тежестта е свързана с основната пружина и я навива като се движи. Автоматичните часовници имат и специално устройство, което предотвратява пренавиване на пружината.

Ако няма да носите често автоматичния си часовник, добре е да го поставяте на поставка за автоматични часовници.

Това е малко устройство, което движи часовника след като бъде поставен на него, за да бъде винаги навит и точен.

Препоръчително е да използвате такава поставка, особено ако автоматичният ви часовник има допълнителни функции като следене на датата. Например, да кажем, че часовникът ви има календар, но решавате, че няма да го носите няколко дни. Ако не го оставите върху такава поставка, той ще спре в даден момент и стрелките ще спрат да отчитат часа, както и съответно да се премества датата. И когато решите да носите часовника отново, ще трябва да настройвате всичко.

Предимства на автоматичните часовници

Не се нуждаят от батерии.

Автоматичните часовници, също както механчните не се нуждаят от батерии.

Не трябва да се навиват ръчно.

Ако ви притеснява мисълта, че ще трябва да навивате ръчно механичния си часовник, но все пак искате изтънчеността на механичен часовник, автоматичният е добър компромис.

Плавно движение.

Също като механичните часовници, автоматичните имат тихо и плавно движение.

Характер.

Същото количество инженерна мисъл и майсторство се отделят за направата на автоматичния часовник, както е при механичните.

Недостатъци на автоматичните часовници

Чувствителни са на околната среда.

Същите фактори на околната среда, които засягат механичните часовници могат да се отразят и на автоматичните.

Трябва да се държат върху специална поставка, когато не се използват. Докато автоматичният часовник не се нужда от ръчно навиване, ако спрете да го носите за известно време трябва да го поставите върху специална поставка, която да го поддържа навит. Подобни поставки не са скъпи и не заемат прекалено много място, но все пак са допълнително нещо, което трябва да вземете предвид и купите.

По-неточни са.

Добре направеният автоматичен часовник може да бъде точен колкото добре направен механичен, но губи по-бързо точността си с времето и се налага да се поддържа.

Скъпи са.

Същият проблем като при механичните часовници. Майсторската изработка и инженерната мисъл не идват на ниска цена.

Кварцови часовници

Ако сте като повечето хора, вероятно часовникът, който носите в момента е кварцов.

И за това си има добра причина.

Кварцовите часовници са много точни и на много достъпна цена.

Вместо да се захранва от основна пружина, кварцовият механизъм използва електричество, което идва от малка батерия. Батерията изпраща електричество към малкия кварцов кристал и го кара да вибрира 32 768 пъти в секунда. Вибрациите се измерва от верига, която ги превръща в пулсация, която премества стрелката на часовника. Понеже кварцовите часовници използват електрически импулси, за задвижване на стрелките, от тях се чува характерния тик-такащ звук. Те не работят така гладко, както механичните или автоматичните часовници.

Понеже движенията на кварцовите часовници разчитат на електричество и по-малко движещи се части, те са много по-точни и по-издръжливи от механичните и автоматичните часовници. Поради тази причина повечето спортни и полеви часовници използват кварцов механизъм.

Кварцовите механизми са и много евтини
. Само за няколко лева можете да си купите часовник с такъв механизъм, който ще отчита времето много точно. Разбира се, ако искате нещо по-прилично, ще трябва да платите повече.

Предимства на кварцовите часовници:

Измерват точно времето.

Кварцовите механизми са най-точните от всички. Не губят или добавят секунди с времето.

Имат нужда от минимална поддръжка.

Тя се изразява в смяната на батерията на година или повече.

Здрави са.

Понеже имат по-малко движещи се части, кварцовите механизми са много по-здрави от останалите. За тях не важи и въздействието на околната среда. Ако работите работа, която е доста груба или мръсна, покупката на кварцов часовник за ежедневно ползване е препоръчителна.

Достъпни ценово.

Можете да си купите кварцов часовнинк дори за 10 лева. Въпреки че по-добре изглеждащите могат да достигнат цени от няколко стотин лева, този тип часовници винаги са по-достъпни от механичните и автоматичните.

Недостатъци на кварцовите часовници:

Нямат толкова плавно движение.

Неравномерното движение на стрелките на кварцовите часовници не е плавно като това на механичните и автоматичните.
По-малко романтични.

Батериите се изтощават.

Периодично ще се налага да отидете на часовникар за смяна на батерията.

Шумни са.

Голяма част от евтините кварцови часовници издават звук (тик-так). Този шум може да е много дразнещ за някои хора.

Най-големият недостатък на кварцовите часовници е липсата на чар, характер и романтика, която механичните часовници имат.
Това е заради липсата на история, техническо майсторство и инженерна мисъл.

Допълнителни функции на ръчните часовници

Обикновеният ръчен часовник показва времето.

Но много часовници в днешно време имат функции, като показване на датата и дори фазата на Луната. Тези малки екстри се наричат “допълнителни функции”.

Освен датата и фазата на Луната, други функции могат да включват аларма, индикатор за заряда на батерията, известяване на всеки кръгъл час и други.

Освен това някои модели часовници имат и хронограф.

Хронографът е отделна и независима система за време, която служи като хронометър. Повечето хронографи се състоят от три по-малки скали (често наричани под-регистри), които са в основната скала на часовника. В страни на часовниковия корпус обикновено ще намерите два бутона – един за стартиране и спиране на хронографа и един за рестартирането му.

При някои часовници хронографът е комбиниран с тахиметър – скала, която е изобразена по ръба на рамката на часовника. Използването на хронограф и тахиметър заедно позволява на човек да изчисли различни неща като скорост, изминато разстояние и дори консумация на гориво (когато шофирате или летите).

Колко и какви допълнителни функции искате да има часовникът ви зависи изцяло от вашите лични предпочитания. По-модерните часовници имат по-стилен вид и заради това имат една (обикновено датата) или николко допълнителни функции. По-спортните и ежедневни часовници често имат повече функции.

Видове мъжки часовници

Стилни мъжки ръчни часовници

И докато на пазара има множество функционални мъжки ръчни часовници – от гумени и спортни, които да носите докато тичате до тактически и дигитални, пълни с множество допълнителни функции, сега ще се фокусираме върху часовниците, които бихте носили за стил, върху изискано облекло. Разбира се, функционалните часовници служат добре, но те просто не изглеждат толкова добре върху костюма, който носите например в офиса.

Когато става въпрос за стилен мъжки часовник, обикновено има пет вида – за официално облекло, полеви, авиаторски, състезателни и водолазни. Ще ви представим подробна информация за всеки вид.

Часовници за официално облекло

История, родословие и самоличност: Родени в началото на 20 век за изисканите и заможни господа, които искали да носят красив аксесоар на китката си, вместо в джоба. Този вид часовници е базиран изцяло върху семплия и изискан вид – стилен, вместо пълен с функции. Часовниците за официално облекло не са прекалено лъскави и привличат вниманието към себе си по по-фин и елегантен начин. Излъчват класа и ще ви спечелят доста комплименти.

Характерни особености:

Размер

Обикновено са тънки (за да могат лесно да се вадят и прибират под ръкава на ризата).

Форма на основата

Може да бъде кръгла, правоъгълна или квадратна. При най-скъпите часовници обикновено е изработена от благородни метали като злато или сребро.

Лицева част

Циферблатът показва часовете (чрез цифри или символи) и черти за минутите. Обикновено цифрите са арабски или римски.

Каишка

Винаги е кожена. Въпреки че някои производители предлагат кожена и метална каишка, кожената е класическият избор.

Допълнителни функции

На практика нямат. В най-добрия случай показват датата или фазата на Луната.

Кога се носят?

Както подсказва името, този вид часовници се носят във формална обстановка, обикновено с бизнес костюм или смокинг (въпреки че има дебати относно носенето на часовник с черна вратовръзка). Но можете да носите и часовник за официално облекло с всичко, което не е толкова формално, например спортно-елегантно облекло. Все пак имайте предвид, че няма да се върже добре с тениска и дънки.

Полеви часовници

История, родословие и самоличност: Полевият часовник е потомък на изкопния часовник от Първата световна война, който е изработен за офицери, които е трябвало да координират нападенията си, да следят часа през нощта и да имат часовник, който да издържа суровите условия на бойното поле и да изглежда добре. Полевите часовници продължават да следват това и са издръжливи, функционални и стилни.

Характерни особености:

Размер

Малък към среден. Големите часовници не са толкова удобни по време на битка или в окопите, както и в бизнеса.

Лицева част

Функционална, лесна за разчитане благодарение на цифрите – обикновено лицето е бяло с черни цифри или обратното. Обикновено има бутон за осветяване на циферблата, за да може да се следи лесно часа и през нощта.

Форма на основата

Обикновено е изработена от неръждаема стомана или титаниева сплав, все пак това са часовници, които трябва да бъдат здрави и издръжливи. Полевите часовници понякога имат функция бързо за настройване и синхронизация с други подобни часовници.

Каишка

Кожа или от плат. Металната е прекалено тежка и лесно се драска, а тези часовници са предназначени за тежка експлоатация.
Допълнителни функции: Обикновено нямат, най-много да показват датата.

Кога се носят?

Полевите часовници са универсални и могат да се носят ежедневно и за всеки повод, дори бизнес срещи. Така че всичко – от дънки и тениска до спортно сако и панталони ще им отива. За мъже, особено по-млади, които не се обличат в костюм често, полевият часовник вероятно е най-добрият избор – семпъл е, здрав и пасва на всяка индивидуалност и начин на живот.

Водолазни часовници

История, родословие и самоличност

След полевият часовник се нарежда водолазният като един от най-често използваните спортни часовници. Вероятно трябва да благодарим на Джеймс Бонд за това. Агент 007 често носи спортен часовник от типа на водолазния или друг вид. В ранните филми за Бонд часовникът беше Ролекс, а след това Пиърс Броснан започна да носи водолазен часовник на Омега.

Както подсказва името, водолазните часовници са направени специално за хора, които прекарват доста време в и около водата. Основната им функция е, че са водоустойчиви. Първият водолазен часовник е на Ролекс и е представен през 30-те години на миналия век. Той е бил с херметически затворен корпус – първият от този вид на пазара.

През 50-те години на същия век Рене-Пол Жанере, който бил член на управителния съвет на Ролекс, искал часовник, които да бъде водоустойчив (хобито му било да се гмурка), но в същото време да изглежда добре за ежедневна употреба. Така се ражда подобрен модел водолазен часовник, отново дело на Ролекс, който се налага като стандарт за всички модели след това, независимо от производителя. Повечето модели на пазара и до днес заимстват дизайна на Ролекс от тогава.

Характерни особености

Преди всичко тези часовници са водоу