Istoriq na_chasovniciteЕдин от най-популярните аксесоари е часовника. Това е нещо, което повечето от нас притежават, а хората са носили хронографи в продължение на стотици години. Историята на часовниците е интересна и обхваща голяма част от човешката история.

Първият часовник
Въпреки че първият часовник е създаден през шестнадесети век, корените на това устройство започват много преди това. Всъщност историята на часовниците се проследява до 2000 години преди новата ера, когато китайците и египтяните първи са създали устройства за измерване на времето. С течение на годините, те стават все по-сложни до четиринадесети век, когато са създадени първите механични устройства.
Най-важната година в историята на часовниците вероятно е 1504 година. Това е годината, когато немецът Peter Henlein, създал първия джобен часовник, въпреки че има някои, които оспорват това твърдение. Часовникът му се навивал на всеки 40 часа и това е впечатляващо, като се има предвид, че други часовници, създадени скоро след това са имали нужда от навиване най-малко два пъти на ден. Тези ранни часовници не са толкова популярни, и само най-важните хора от елита са ги притежавали. Тези първи часовници са само началото и в зората си не са били много точни и надеждни.

Часовници стават популярни
Това всъщност не се е случило до началото на седемнадесети век, когато часовниците стават популярни. Технологията продължава да се подобрява и през 1675 пролетта в механизма на часовника е въведена спирала за баланс. Това е голям напредък, защото означава, че часовниците биха могли да бъдат наистина много точни. Също по това време, е добавена и втората стрелка и часовниците са с римски цифри за отчитане на часа, за да е по-лесно за хората да отчитат времето. Тези часовници все още не са навлезли в ежедневието на хората до средата на деветнадесети век, когато започва масово производство и стават достатъчно евтини, за да могат много хора да си ги позволят. Преди това часовниците се изработват на ръка и обикновено са устройства, изработени с фантазия и изискан дизайн.