izbor_na_myjki_chasovnikИзборът на мъжки часовник може да бъде много труден,като се има предвид голямото разнообразие от стилове и възможности на пазара днес. Часовникът е един оригинален и вечен подарък, но е и строго индивидуален. За много мъже часовникът, с изключение на сватбения им пръстен, е може би единственото бижу, което те носят. За повечето той е аксесоар, който може да допълни стила им. Малък, но важен детайл, който прави картината изцяло завършена. Перфектният часовник трябва да балансира между стил и практичност и освен това да изразява характера и вътрешното състояние на притежателя му. При избора на мъжки часовник не следвайте модата,защото ”Модата отминава, а стилът остава”.

Според статистиката перфектната големина за мъжки часовник е от 42мм до 48мм в диаметър, но да не забравяме, че размерът няма значение. Това, което е от значение са индивидуалните предпочитания на човека, когото ще го носи. Освен материалът и стила, друга важна черта при избора на часовник, е светлината. Светлината може да бъде светодиодна, електролуминисцентна или основана на проводникова технология при кварцовите модели. С такава функция разполагат и някои  механични ръчни часовници. Относно устойчивостта на влага, ако часовникът е с надпис 10АТМ, притежателят му може да се гмурка с него, а за да се носи по време на дъжд трябва да се характеризира с 3-5 АТМ. Относно удароустойчивост, по-издръжливи са електронните часовници. За спортният тип мъж часовниците срещу удари и влага са идеалното решение. Спортните часовници са перфектни за запалените по физическата активност. Те включват функции като хронометър, подводни способности, измерване на разстояние, а някои имат функцията дори и на компас. Тези часовници са разнообразни по стил и има такива, които са специализирани в даден вид спорт. За спортните натури са подходящи електронните часовници с гумена каишка.

За мъжете работещи в офис или срещащи се с много хора, с по- официално облекло и по-улегнал начин на живот, са подходящи класическите елегантни часовници от неръждаема стомана в неутрален цвят, като най-престижните и използваемите в тази сфера се смятат механичните часовници. Може да изберете и часовник с много допълнителни функции, подходящи за този тип мъже, като аларма, калкулатор, календар и много други. За запалените по съвременните технологии, производителите на часовници са измислили такива, с  USB адаптер, MP3, GPS система и много други технологически приумици, които истински ще зарадват един мъж, който цени тези функции. За по- възрастните мъже, антикварният тип или просто ценители на красивото, са подходящи джобните часовници. Красив кръгъл циферблат, златно, сребърно или капаче от неръждаема стомана и стилна верижка със сигурност биха се харесали на тези мъже. Те нямат многобройните функции предлагани от повечето часовници днес,но по-голямата част от тях са наистина здрави, красиви и безрезервно служещи  дълги години. Часовникът, освен подхождащ на лицето на мъжа,изразяващ характера му, трябва да бъде и пропорционален на големината на тялото му. За представителите с по-груба ръка, решението е големият часовник,и обратното- за по- миниатюрните китки- малък и дискретен. Имайте предвид, че  часовници с големина над 100гр могат да предизвикат умора и дискомфорт. Чудесна идея, чрез която може да направите подаръкът часовник една идея по-персонализиран и личен, е гравирането му. Нещо, което винаги сте искали той да знае или нещо, което искате винаги да му напомня за вас или някакви хубави изживявания – вие решавате.